Att vara bestman på bröllop

Att få frågan om att vara bestman, även kallat marskalk, är hedersamt och en stor komplimang från brudgummens sida. Oftast väljer man en eller flera väldigt nära vänner eller familjemedlemmar till uppdraget.

Vad gör en bestman på ett bröllop?

En bestman har flera uppgifter på och innan ett bröllop. Men vilka uppgifter skiljer sig från bröllop till bröllop. Det är därför klokt om brudgummen och hans bestman pratar ihop sig innan den stora dagen om vilka förväntningar de har. Några klassiska uppgifter är:

Hur många bestmans kan man ha?

Till skillnad från brudens tärnor som ofta är flera är troligtvis det vanligaste att man har en bestman. Med det sagt är det inte alls ovanligt med två eller tre stycken heller. Brudgummen ska självklart välja det som känns rätt. Man kan ha allt från en till flera stycken.

Måste man hålla tal som bestman?

Som bestman förväntas man att hålla tal. Om man inte känner sig som någon talare kan man alltid göra det enkelt. Håll i sådana fall talet kort och fint, säg det du vill ha sagt utan några större utsvävningar. Om du trots det upplägget är extremt obekväm i situationen och absolut inte vill hålla något tal, prata med brudparet innan och förklara läget.

Presentera brudföljet på din bröllopshemsida

Alla gäster kanske inte känner till brudföljet. Ta gärna tillfället i akt att presentera bestmans och tärnor på hemsidan till bröllopet. Då får gästerna en kort introduktion till personerna med en central roll under vigseln.

Kan bestman vara en kvinna?

Självklart. Om benämningen bestman känns lite väl könsbestämt kanske det lite mer könsneutrala och traditionella ordet marskalk passa bättre.

Läs fler bröllopstips

Bröllopshemsida
snabbt, snyggt och smidigt