Så ber du om pengar istället för bröllopspresenter

Bröllopspresenter är en gammal tradition och presenter gillar de flesta. Men ärligt talat känner nog många brudpar att det hade varit bättre att få pengar än fem brödrostar, tre grytor och den där märkliga designerlampan från mostern med sisådär inredningssmak. Att ha en önskelista på sin bröllopshemsida är ett alternativ för att lösa många av problemen med bröllopspresenter men ett annat numera vanligt sätt är att be om pengar istället.

Om ni har bestämt er för att ni vill ha pengar i gåva bör ni dels fundera på hur ni ska formulera er och dels hur ni ska ta emot pengarna.

Så skriver ni på er hemsida till bröllopet

Det vanligaste sättet att be om pengar är att hänvisa till att man önskar bidrag till sin bröllopsresa. Här kommer några olika exempel på hur man kan skriva:

Din närvaro är allt vi önskar. Men vill ni ändå uppmärksamma vår dag med en gåva uppskattar vi ett bidrag till vår bröllopsresa.

Den finaste gåvan är att fira vår dag tillsammans med er! Om ni ändå känner att ni vill ha med något uppskattar vi ett bidrag till bröllopsfesten.

Genom åren har vi samlat på oss mer prylar än vad vi får plats med. Men ett bidrag till vårt altanbygge uppskattas, stort eller litet!

Swish, bankkonto eller kontant?

Var noga med att uppge på er bröllopshemsida hur ni önskar ta emot pengarna. Om ni inte skriver något alls är risken överhängande att ni får en himla massa kuvert fyllda med kontanter. Kontanter i kuvert ser kanske lite festligare ut på själva bröllopsdagen men kom då ihåg att ni måste växla in pengarna vilket inte är gjort i en handvändning nu för tiden. Banker kräver kvitton eller dylikt på stora insättningar och även om det kanske räcker med att ni bevisar att ni har gift er kan det vara skönt att slippa det problemet. Skriv istället på er bröllopssajt ett nummer man kan swisha till vilket är smidigast för de flesta. Komplettera gärna med ett vanligt bankkontonummer så att de som inte har swish kan skicka pengar. Tänk på att personer som bor utomlands oftast inte har swish till exempel.

Vill ni veta beloppen eller inte?

Ett snyggt sätt att inte veta exakt hur mycket varje person har gett och därmed inte sätta någon press på sina gäster är att be er toastmaster eller någon annan att ta emot pengarna. När alla pengarna sedan är inne på toastmasterns konto skickar hen vidare hela klumpsumman till er med en lista på vilka personer som skickat men utan att ange några belopp per person.

Läs fler bröllopstips

Bröllopshemsida
snabbt, snyggt och smidigt