Barn eller barnfritt på bröllop

Om ni vill ha barn på ert bröllop eller inte är helt och hållet upp till er som brudpar, det är trots allt ni som gifter er. Men det kanske inte är helt lätt att bestämma sig, och när man bestämt sig hur ska man formulera sig på bästa sätt?

Helt barnfritt – så skriver du att barnen får stanna hemma

Det är vanligt att man önskar ett barnfritt bröllop med undantag för ammande barn. Enligt etikettsreglerna ska det räcka med att utesluta barnens namn från inbjudan men det är kan vara bra att vara extra tydlig. Skriv en kort text på er hemsida till bröllopet eller på inbjudan. Förslag på text:

”Barn är underbara men den här dagen väljer vi att fira i vuxet sällskap. Spädbarn är självklart välkomna.”

eller mer rakt på:

”Vi vill fira vår bröllopsdag utan barn.”

Barn på vigseln men inte på middagen - mellanvägen

En annan lösning är att gå en mellanväg. Att säga att barn är välkomna på vigseln men inte på middagen. Eller kanske till och med att de är välkomna på middagen men inte på de efterföljande festligheterna. Det senare riskerar kanske att få föräldrarna att åka hem om de inte ordnat med barnvakt de sista timmarna.

Även här är det bra att vara tydlig så att inga missförstånd uppstår. I din inbjudan eller på din bröllopshemsida kan du till exempel skriva:

”Barnen är välkomna på vår vigsel men under middag och fest väljer vi att fira i vuxet sällskap.”

Barn välkomna hela dagen – gör festen barnvänlig

Om du vill ha barn på ditt bröllop är det bra att vara tydlig med det så inga missförstånd uppstår. Adressera inbjudan även med barnens namn eller till hela familjen motsvarande ”Familj Svensson”. Om du förväntar dig att flera barn kommer kan det vara bra att ha det i åtanke. Kanske alternativ på en barnvänlig maträtt om din huvudrätt är av finare slag till exempel. En annan uppskattad sak brukar vara en barnhörna eller ett helt barnrum i anslutning till festen. Kanske kan ni förbereda så att alla får varsin liten godispåse och ordna med en tv eller ett par iPads som visar tecknat. Om du har förberett något sådant, skriv gärna det på din bröllopshemsida så föräldrarna vet vad det kan förvänta sig och inte lämnar barnen hemma i onödan. Till exempel:

”Barn är underbara och välkomna hela vår dag. Vi har ett rum i anslutning till festlokalen där vi visar barnprogram hela kvällen och alla barnen får varsin godispåse. Ange gärna under specialkost i vårt OSA-formulär om ditt barn önskar en lite barnvänligare maträtt under middagen”

Har ni egna barn och funderar på hur ni ska ordna med barnvakt när de som brukar hjälpa till är gäster på festen? Läs våra tips här.

Läs fler bröllopstips

Bröllopshemsida
snabbt, snyggt och smidigt